Filistin asıllı Ürdünlü yazar İbrahim El-Amiri, Ürdün Mute Üniversitesi'nde İngiliz Dili ve Edebiyatı okuduktan sonra, Yarmouk Üniversitesi'nde Bilgi ve İletişim Teknolojileri üzerine devam ettirdiği eğitimini, Ortadoğu Üniversitesi'nde "Türk Dizilerinde Kahramanlar" tezi ile tamamlamış Filistin asıllı bir yazar. Birçok akademik yayında imzası bulunan El-Amiri'nin, Ürdün'de dergi ve gazetelerde yayınladığı hikaye ve makalelerin yanı sıra, aynı zamanda "Birlik Gribi" adlı bir öykü kitabı da bulunuyor.
"Türk dizileri bir sektör oluşturdu"
"Türk Dizilerinde Kahramanlar" tezini çalışırken Arap alemini etkileme nedenlerini de gözlemlediğini anlatan Al-Amiri, şu tespitini paylaştı:
"Arap aleminin bugünkü en önemli kahramanlarından biri Kurtlar Vadisi dizisinin kahramanı 'Polat Alemdar'. Sürekli zulme karşı çıkan ve siyonistlerle savaşan bir kahraman olarak görülüyor. Özellikle 'Kurtlar Vadisi Irak' filmi Arap aleminde büyük etki uyandırdı ve sürekli izleniyor."
"Ortadoğu'da kahraman açlığı vardı"
Tezinde "kahramanlık meselesi" üzerine yoğunlaştığını söyleyen Al-Amiri, dizideki "Polat Alemdar"ın Ortadoğu'daki karşılığı üzerinde titizlikle durduğunu belirtti.
Kahraman açlığına vurgu yapan Al-Amiri, şunları anlattı:
"Ortadoğu'daki insanlar yaşanan olumsuzluklar karşısında çözümü mümkün görünmeyen sorunları çözecek bir kahraman arıyorlardı. 'Polat Alemdar', aynı dine sahip olan coğrafyadaki insanları temsil etti. Hollywood'un sunduğu kahraman stilinden ve karakterlerinden bıkan izleyiciler, Doğu'da yaşayan Müslüman bir kahraman olan 'Polat Alemdar'ı görünce Batı sinemasının yüzeysel kahramanlarını izlemeyi bıraktı."
"Mısır ve Suriye kahraman üretemedi"
Al-Amiri, "Polat Alemdar"ın Ortadoğu'da "kahraman" olarak görülmesinden sonra Mısır ve Suriye'nin de benzer filmler yapmaya çalıştığına değinerek, şöyle konuştu:
"Mısır ve Suriye de çabaladı ama 'Polat Alemdar' gibi bir kahraman üretemedi. Mesela, Kurtlar Vadisi'ndeki gibi mafyalarla savaştılar, silahlı çatışmalar yaptılar ama içerikte aynı duyguyu veremediler, bir kahraman yaratamadılar. Yaptıkları çalışmalar aşk hikayesi, savaş sahneleri düzeyinde yüzeysel kaldı."