Topbaş, yaptığı açıklamada, ramazanın sıcak yaz günlerine denk gelmesi sebebiyle aç kalma sürelerinin uzadığını, bu nedenle vatandaşların beslenmelerine daha da özen göstermeleri gerektiğini söyledi.
Beslenme şeklinin ramazanda, normale oranla tam tersi bir hal aldığını ifade eden Topbaş, "Ramazanda da 3 öğün yemek yemeye dikkat edilmesi gerekiyor. Ramazanın daha rahat ve sağlıkla geçmesi için gün, iftar, 2-3 saat sonra bir ara öğün ve sahur olmak üzere üç öğün olarak tamamlanmalıdır. Sahur öğünü asla atlanmamalıdır. Aksi halde alınan besinler, açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olur." diye konuştu.
Topbaş, sıcak günlerde vücudun normale oranla daha fazla su kaybettiğine işaret ederek, bu nedenle yetişkin bir bireyin iftar ve sahur arasında en az 2,5 litre su tüketmesi gerektiğini vurguladı.
"Çay iftardan 1 ile 2 saat sonra tüketilmeli"
Ramazanda çay tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Topbaş, "Çay da iftardan en az 1 ile 2 saat sonra tüketilmeli. Aşırı çay tüketiminden de kaçınılması gerekiyor. Sıvı tüketimi için içme suyuna ek olarak taze sıkılmış meyve suları, ayran, süt ve maden suyu gibi içecekler tercih edilebilir." dedi.
Topbaş, ramazanda sağlıklı olmanın önem taşıdığını dile getirerek, şu tavsiyelerde bulundu:
"Yağlı ve tuzlu gıdalar, gün içinde susamaya yol açacaktır. Onun yerine iftarda hafif besinlerin tercih edilmesi gerekiyor. Besinler yavaşça ve iyice çiğnenerek yenmeli, hazmı kolay lifli gıdalar tercih edilmelidir. Kızartmalardan, aşırı yağlı yemeklerden kaçınmalıyız. Sahura kadar belli aralıklarla hafif gıdalar tüketmeliyiz. Sahurda da yumurta, süt, peynir, domates, salatalık, yeşillik ve kavun gibi besinler tercih edebiliriz."